14. des. 2005

Wright is right


Fenomenalt bra!

Her er boken jeg leser for tiden. Minst like spennende som den forrige. Og her en liten smakebit: Alt i Det nye testamentet blir så mye enklere å forstå når man forstår at Jødene så seg selv som en del av en stor fortelling og så seg selv ved et avgjørende punkt i den fortellingen. Den store fortellingen er fortellingen om Gud skaperen som skapte verden. Som elsket verden. Men verden gikk inn i dyp krise - og det ble forbannelse i stedet for velsignelse. Og Gud opprettet en pakt med Abraham for gjøre noe med dette problemet. Gjennom ham skulle hele verden velsignes. Nærmest kom man under Salomo, men så gikk det bare nedover og folket ente opp i Eksil i Babylon slik både Mosebøkene og profetene hadde advart mot. Men det var også håp. De skulle komme tilbake fra Eksilet og endelig bli til velsignelse for hele jorden. Eksilet skulle bare vare 70 år i følge Jeremia. Og etter 70 år kom de faktisk tilbake... men de var fremdeles slaver i eget land, under fremmede konger. Og her er det avgjørende for måten Wright leser Det nye testamente på. På Jesu tid studerte man Daniels bok flittig. Og Daniel hadde sagt at eksilet ikke skulle vare i 70 år, men i 7 x 70 år. Og den tiden måtte da være slutt snart? Tiden da eksilet skulle slutte var forbundet med: Tilgivelse for syndene, YHWH som skulle komme tilbake til Sion, Guds rike som skulle gjenopprettes, oppstandelse fra de døde, fanger settes fri, gode nyheter til de fattige og innflytelse over hele verden. Siden pakten var opprettet for å løse verdens problemer, lå det implisitt at Messias som skulle komme som paktens klimaks, skulle være hele verdens konge. Det var i en tid med slike forventninger at en Profet, som minnet ganske mye om Elias eller Elisha gikk omkring og snakket om Guds rike og tilgivelse samtidig som han helbredet og reiste folk opp fra de døde og inkluderte syndere i sin bevegelse. Budskapet var en klar bekreftelse på det folket gikk og ventet på. Gud ville tilgi syndene og oppfylle profetiene. "Dette skulle ikke være Messias vel?"

Dette er en fantastisk spennende, velskrevet og ikke minst tykk bok....

Her er en utfordring: Bruk perspektivet over på fortellingen om den fortapte sønnen som endelig kom hjem etter å levd som slave unner en fremmed herre. Hva er det Jesus på en snedig måte kommuniserer til de skriftlærde og fariseerne?

Forstå det den som leser... (Matt 24,15)

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...