16. feb. 2005

Bibelordboka

Her er et pågående forsøk på å definere en del kristne ord... Denne vil nok oppdateres en god del fremover....

Bibelske definisjoner

De bibelske ordene er forankret i hebraisk tankegang som var jordnær og praktisk og som la større vekt på verb enn på adjektiver... mer vekt på handlinger enn teorier. Her er noen definisjoner

guds rike (2 Mos 15,18, Sal 95; 146,5-10; 103,15-19; Apg 17,22-31)
Den ultimative virkeligheten i universet. Den store historien om Gud som alle andre historier på en eller annen måte er en del av:

Forklaring: Gud har skapt alt, og alt er hans. Alt som er, springer ut av hans liv og vesen. Alt som finnes gjenspeiler ham. Han styrer universet med kjærlighet og han opprett-holder livet. Guds evige herredømme har alltid vært og vil alltid bestå. Det store spørsmålet er om skapningen vil kjempe mot denne virkeligheten med all den elendighet og død det innebærer, eller om de vil innrette seg etter den og leve.

synd (Rom 7,14-25 og Joh 16,8-9)
Å leve på kollisjonskurs med den ultimative virkeligheten.

Forklaring: Synd er som å hoppe ut av en skyskraper. Kan være deilig en stund, men man tar ikke hensyn til virkeligheten og man vil helt sikkert bli ødelagt. Synd er også som å begynne å spille akkorder i C-dur, mens resten av orkesteret spiller i E-dur. Det fører til disharmoni og det ødelegger hele konserten. På samme måten er synd å bryte med skaperen og hans kjærlighet og leve i konflikt med universets innerste vesen, som springer ut fra Gud selv som er kjærligheten og kjærlighetens opphav.

evig liv (Se Joh 17,3; Luk 10,25-28)
Livet i Guds rike, som er av en slik kvalitet og natur at det blant annet vil vare evig.

Forklaring: Når Bibelen snakker om evig liv, tenker den ikke først og fremst på lengden av livet, men mye mer på kvaliteten av livet. Det handler om et liv med Gud i hans evige rike i harmoni med Guds og universets innerste vesen og natur. Det handler om å være lærling i Jesu skole og få lære å leve det beste av alle typer liv. Og naturligvis vil dette livet vare evig.

frelse (Se f. eks. 2 Tim 1,9-12 og Apg 4,5-11)
Å komme inn i Guds rike, ta imot liv, kraft og nåde fra Gud og å få begynne å leve det evige livet.

Forklaring: Forklaring: Frelse er i Bibelen et stort og dypt ord som handler om å bli reddet, å bli hel, å bli frisk og om å gjenopprettes slik at vi vil bestå og ikke gå til grunne. I Bibelen er det alltid Gud som frelser. Og det skjer aldri fordi noen har fortjent det, men fordi Gud er god.

nåde (Se Ef 2,1-10 og 1 Kor 15, 1-5)
Guds kjærlige initiativ og handlinger for, i og gjennom livene våre.

Forklaring: En Gud som måtte oppheve tyngdeloven for å redde han som falt fra skyskraperen, ville ikke gjøre det så bra. Uten tyngdeloven ville universet som vi kjenner det umiddelbart opphøre å eksistere. Menneskenes moralske fall er like mye å utfordre universet som å hoppe ut fra en skyskraper, og resultatet er like garantert ødeleggelse. I stedet for å oppheve moralen, velger Gud å stille seg under for ta imot. Det var dette som skjedde da Jesus kom til jorden. Vårt fall traff ham og tok livet av ham. Han bar konsekvensene av vårt brudd med de evige universelle moralske virkelighetene, slik at vi kunne bli frelst og fortsette å leve. Nåde er at Gud tok dette initiativet og fortsetter å ta initiativet slik at alle som vil kan oppleve evig liv og frelse.

omvendelse (Apg 2,38; 28,27 og Åp 2,5)
Å revurdere hvordan man lever og begynne å leve annerledes.

Forklaring: Mange tenker på omvendelse som å bekjenne og be om tilgivelse for syndene sine, der man går langs veien. Det bibelske ordet inkluderer dette, men går mye dypere. Det handler om å snu og gå en helt annen vei. Det handler om å revurdere livsplanene og livsstilen sin, og å velge livet i Guds rike. Dette krever tro.

tro (Se Jak 2,14-26 og Mr 1,14-15; Joh 8,32)
Den virkelighetsoppfatningen vi lever og handler som om er sant

Forklaring: Hvis virkelighetsoppfatningen vår stemmer med virkeligheten slik den faktisk er, øker sannsynligheten for at vil vi ha et konstruktivt og produktivt forhold til virkeligheten rundt oss. Dersom vi har misforstått virkeligheten, minsker sannsynligheten for at vi lykkes i forholdet til den siden vi ikke har noe annet valg enn å forholde oss til det som faktisk er (hva det nå er). I Bibelsk forstand blir vi "frelst av nåde ved tro", ikke fordi vi får poeng for å tro, men fordi troen er det som gjør at vi velger å ta imot det Gud vil gi oss. Den troen som åpner oss for Gud og hans virkelighet, er i seg selv en gave vi får lov å ta imot.

På norsk brukes også ordet tro, om å mene at noe er sant. Dette dekker ikke det bibelske begrepet. Man kan tro at isen er sikker på norsk, uten å gå på den. I den bibelske tankegangen tror man når man velger å satse på at den holder og begynner å gå. Dette er veldig befriende, for man slipper å vente til den store mystiske tros-følelsen kommer. Hvis man er modig nok, og tiltrukket nok, kan man bare velge å begynne å handle som om det er sant at Jesus er Guds sønn som døde for våre synder og som vil lede oss inn i det beste av alle typer liv.

kjærlighet (Se 1 Kor 13, 4-7 og 1. Joh 4,7-16)
Å fra hjertet velge å handle til den personens beste som man velger å elske.

Forklaring: Det er veldig lett å forveksle kjærlighet på den ene siden med lengslene, begjæret og romantikken på den andre siden. Alt dette er naturligvis skapt av Gud, men det kalles ikke kjærlighet. Bibelen lærer oss å ta imot, bli fylt av og å gi en kjærlighet som søker den andres vel. Det er noe herlig befriende ved dette siden det ikke lenger handler om mine følelser, men om din lykke!

Kunnskap/å kjenne (Se Joh 17,3)
Et interaktivt forhold til / å få erfaring med

Forklaring: Norsk er faktisk ganske nyansert akkurat her. Engelsk bruker ”know” både om å kjenne noen og å vite om noe. Bibelen har ett ord som betyr både ”å vite, å ha informasjon, å kjenne, å ha erfaring med, å leve sammen med, å ha samleie med”. Bokstavelig oversatt står det: ”Adam kjente sin hustru Eva. Hun ble med barn…” (1 Mos 4,1). Det tilsier en hvis praktisk erfaring med hverandre. Når Johannes skriver: ”Dette er det evige livet at de kjenner deg den eneste sanne Gud, og han du utsendte, Jesus Kristus”, handler det om mer enn informasjon. Selv når Peter skriver ”kunnskap om vår Herre Jesus Kristus” handler det om å leve: ”For dersom alt dette finnes hos dere og får vokse, da vil dere ikke være uvirksomme og uten frukt i deres kunnskap om vår Herre Jesus Kristus (2 Pet 1,8). Kunnskap kan begynne med informasjon og ideer, men bibelsk kunnskap fortsetter med tro og erfaring.

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...