16. feb. 2005

Opp ned

Bare et lite gullkorn fra en tale jeg hørte...

Den handlet om Bibelens oppskrift for mennesker som ønsker å leve Guds versjon av "Det gode livet"

Taleren (Dallas Willard) sa at de fleste hadde et omvendt hierarki i sine liv.

Nemlig slik:
* Kropp
* Sjel - Personligheten/følelseslivet
* Sinn - Intellektet
* Ånd - Viljen/selvet
* Gud

I dette hierarkiet er det det kroppens og følelsenes behov som styrer sinn og vilje. Viljen og intellektet blir et redskap for å tilfredsstille kropp og følelser. Og Gud blir en tjener for det hele - en himmelsk brusautomat som alltid er tilgjengelig og aldri stengt... (Kjernen i alt som Bibelen kaller avgudsdyrkelse er guder som kan manipuleres til å møte mine behov).

Den bibelske oppskriften på det gode livet er å gjøre det motsatt...

Gud og hans oppskrift på det gode livet
Ånd - Viljen/selvet
Sinn - intellekt
Sjel - personlighet/følelser
Kropp -

I dette hierarkiet er det Gud og hans informasjon om det gode liv som styrer viljen og informerer intellektet som igjen former følelser.... og kroppen blir brukt som et redskap for å nå målene intellektet og viljen har satt.

Et interessant poeng her, er at taleren sier at det å lære relevante bibelvers utenat er noe av det mest effektive vi kan gjøre dersom vi vil endre livet vårt - siden de vil hjelpe oss å endre perspektivene og tankemønstrene våre.

Dette er på den ene siden å la Gud og hans oppskrift informere ånd og sinn. På den annen side er utenattlæring kropps-arbeid. Man må plassere kroppen sin i en posisjon hvor den kan konsentrere seg - flytte den til et stille rom eller ut i skogen, og gjenta for seg selv, om igjen og omigjen til man kan det utenatt... Et glimrende eksempel på hvordan alt henger sammen, og hvordan kroppen blir et redskap til å nå målene som viljen og intellektet har satt seg.

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...