25. sep. 2009

Viktige spørsmål

1. Hva prøvde forfatteren å si til sitt publikum? (Exegese)
(GALT SPØRSMÅL: Hva prøver forfatteren å si til oss - han visste ikke om oss. Først når vi forstår hva forfatteren sa til sitt publikum kan vi gå videre). Dette hjelper oss å finne de evige prinsippene i teksten.

2. Hvorfor sa han det slik han sa det? (Biblical Theology)
Hvordan så forfatterens verden og forståelse ut? Hjelper oss å finne de evige prinsippene ut av teksten.

3. Prinsipp eller anvendelse? (Systematic Theology)
Presenterer bibelteksten et universalt prinsipp, eller presenterer den en lokal og tidsbestemt anvendelse av et prinsipp. Et helt avgjørende spørsmål.

Wise sentence of today (Duda har en hver dag ;-D): You cannot apply and application.
Dagens visdomsord forsøkt oversatt: Du kan ikke anvende en anvendelse. Du kan bare anvende et prinsipp.

Anvendelsen vil alltid være lokal, tids- og kulturbetinget.

Haralds meget banale eksempel: Mosebøkene befalte israelittene å gå utenfor leiren med en pinne og grave et hull når de måtte på do. Dette er anvendelse av et veldig bra prinsipp, ikke prinsippet selv. Moderne toiletter tar hånd om dette prinsippet helt flott i Jerusalem i dag.

Tom Angelsens litt bedre (og ikke akkurat avklarende) eksempel: I Statskirkens debatt om homofilt samliv var komiteen på 19 for noen år siden enige om at Bibelen ikke sa noe direkte om monogame varige forhold mellom to likeverdige voksne av samme kjønn. Men halve gruppen konkluderte med at Bibelens negative uttalelser om homofil likevel gav grunn til å forby homofilt samliv, mens de andre med knapt flertall sa at dette var et perifert tema Bibelen er stille om og ikke avgjørende for kirkens enhet.

Her er man enig om Eksegese og om Biblical Theology (hva heter dette på norsk da), men ikke om hva som er prinsippene som skal gjelde i dag (systematisk teologi). Så selv med sunne metoder er vi ikke garantert enhet.


Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...