4. mars 2010

Å hoppe etter Romøren

Her er sakens fakta:

Noen måtte prøvehoppe bakken før åpnings-seremonien.

Annette Sagen var glad for at noen hadde prøvehoppet.

Ingen av de andre prøvehopperne er en gang nevnt med navn og det har ikke vært snakk om å straffe dem for å ha hoppet før Sagen.

Sagen syntes ikke en gang det gjorde noe at det var Romøren.

Men så var det dette med symbolene da! Hvem skulle symoblsk innvie Kollen: Vår mest kjente mannlige hopper eller vår menst kjente kvinnelige.

Avgjørelsen falt på Annette Sagen. Men så lurte altså Romøren seg først utfor, den sniken.

Men hva om media hadde trukket på skuldrene over prøvehoppingen da de hørte det og i stedet konsentrert seg om Jordskjelvet i Chile.

Da ville åpningsseremonien gått av stabelen med Sagen som første æresfulle hopper. Hun ville fått all oppmerksomheten og nye kollen hadde fått en høytidelig og verdig start. I etterkant ville kanskje noen begynne å viske om at det muligens hadde foregått et par prøvehopp i forkant. Men da ville det vært for sent.

Men nyhetsmediene ville det annerledes. Fristelsen ble for stor. Dette skulle gjøres om til kjønnskamp og symbolkamp. Gubbeveldet mot kvinnesaken... Og på veien ofrer man både kollenseremoniens og Annette Sagens ære!

Romørens hopp får maksimalt med oppmerksomhet. Annette Sagen blir igjen stilt i skyggen av alle gutta.

Men det er ingen som skylder på media.... naturlig nok siden det er de som styrer hele sirkuset.

I dag er Romøren overgriperen, jobben med neste stadiet - offeret - er allerede i gang. Og når han til slutt om noen uker vinner i Kollen etter å ha sonet sin urettferdige straff, vil han igjen være helten som reiser seg fra asken og slår ut vingene.

Mens Annette Sagen fremdeles bare er offeret. Den stakkars jenta som stadig kjemper i motvind mot gubbeveldet og som nå fikk et av sine stolteste øyeblikk ødelagt av Romøren.

Er det ingen som ser at det egentlig er nyhetsmediene som ødegger for Sagen. Er det ingen som skal komme ut av skapet å forklare Norge at om noen løper gubbeveldets ærend her, så er det nyhetsmediene?

Men kanskje er det enda håp for Annette. For selv om mediene synes nesten irriterte over hennes totale mangel på bitterhet og indignasjon, må da folk flest snart gjennomskue det hele, og se at den eneste som har bevart bakkekontakten og vettet - den eneste som egentlig står igjen med æren når media om en ukes tid endelig må se seg om etter noe annet som selger, er ei jente med et imponerende storsinn, og med sportsånden og integriteten i behold... ei jente om nekter å skåre billige poeng på å gjøre seg selv til offer, men som synes å fly suverent (og rent) over all skittkastingen. Hun er den eneste moralske vinneren i denne forestillingen. På tross av mediene.... Heia Annette Sagen. Du har fått en ny fan. Før var du bare jenta som hoppet, nå er du blitt jenta som utelukkende i kraft av din personlighet klarte å motstå nyhetsmedienes kampanje for å trekke deg ned i søla! Gratulerer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hun heter Anette Sagen. Ikke annette skagen.. bare et stalltips ;)

John-Tore Gundersen sa...

Er 100 % enig med deg. Dette er som et absurd teater. Mediakuskeene svinger sine pisker som de vil..Tror media på sikt vil fremstå som taper på lang sikt her, om det finnes noen rettferdighet.

Anonym sa...

Denen saken dreier seg ikke om Sagen!

Detet handle om å godt den beslutningen som Oslo kommune og Folkejuryen hadde bestemt. Bakken som har kostet bortimot 1,5 milliarder kroner, skulle åpnes med å gi Anette Sagen det ærefulle oppdraget.Noen hun takket ja til.
Så er det noen i Kollenhopp som ikke ønsker å bidra til denne løsningen, men legger opp til prøvehopping hvor Romøren ikke er nummer 2 eller 11 men nummer 1.
I ettertid så står Romøren i 1. omgang alene. Kollenhopp og rennleder går så ut, med å angripe de som blir forbannet over en slik bøllete opptreden. Istedet burde de trekke seg fra sine stillinger og overlatt den fremtidige jobben til folk med tillit hos publikum og ikke minst hos politikkere, som tross alt forer disse folkene med økonomisk støtte. Eller så har vel hoppsporten det siste året, hvert mer opptatt av størrelsene på hoppdraktene til Østerikerene og å selv klare å hoppe ned bakkene. Det er vel det hoppsporten idag er Ett par lange breie ski og drakter som slenger rundt utsulta guttekropper.

Harald Giesebrecht sa...

Takk anonym.

Anonym sa...

Annette Sagen har aldri vært et offer. Hun trenger ikke å reise seg, og heller ikke etter dette. Hun kjemper for å i det hele tatt få lov til å hoppe, og det har hun gjort hele tiden. Det gjorde hun før denne episoden, og det vil hun fortsette å gjøre.

Hvem har nektet henne å hoppe tidligere? Koservative gamle gubber.

Sånn er det hver gang kvinner starter med en idrett som er mannsdominert. 1. de blir stemplet som lesbefeminister med hår under armene.2. De blir nektet adgang, eller blir totalt ekskludert fra å delta. 3. Jenter/kvinner får tilgang på de dårligste fasilitetene eller får de dårligste treningstidene.

Men Anette Sagen er en pen ung pike. Ingen kan stemple henne som en feminist. Hun kjemper for å få hoppe og "that´s it."

Her var det snakk om en avstemning. Sagen skulle hoppe først, så Romøren. Det er jo ikke medienes feil. Oppstyret rundt Romøren/Sagen illustrer hvilket gubbevelde som råder i idretts-Norge. Det usynelige nettet som helst vil plassere kvinnelige utøvere på sidelinja, men hvorfor?

Hvorfor er det slik at menn legger bevisbyrden over på kvinner før de blir akseptert som idrettsutøvere? En norsk kvinne måtte vinne i langrennssporet før kvinnelangrenn ble allment akseptert. Og Sagen har måttet kjempe for å få lov til å hoppe. Vi skal ikke glemme at kvinner først i 1975 fikk lov til å delta i Holmenkollstafetten. Før 1975 ble kvinner nektet å starte.

I dag går det ikke an å si at kvinner ikke får lov fordi de er kvinner. Det går heller ikke an å bruke kvinnelighetsargumentene, nei det passer ikke for kvinner å løpe langt, hoppe på ski eller bokse.

De argumentene Annette Sagene og andre kvinnelige utøvere møter i dag er: De har ikke teknikk, de er for få og vi har ikke plass til en egen kvinneklasse innen samme renn. Hører du dette ofte nok blir det en allmenn sannhet. Og det er derfor mediene og resten av Norges befolkning ikke bør la denne episoden seile forbi. Vi bør si ifra!



Det virkelige spørsmålet er ikke om mediene skulle latt dette passere. Det virkelige spørsmålet er: Hvorfor er idrettsnorge slik?

Uralque sa...

det er klart at mediene har en ting for øye.. å selge mest mulig. men til vilken pris... men hvem informerte de om prøvehoppingen? hadde det vært 12 ukjente hoppere hadde neppe vg og dagbladet giddet å stille opp... men så var det en som ikke kunne si nei, romøren... men hvem fristet han med hoppet og hvorfor? er du glad i pizza og noen inviterer(som har en agenda som ikke er heldig for deg) så sier du neppe nei? men hvis det i ettertid viser seg at du burde ha sagt nei så er det litt forsent, trur vi burde se til litt andre hold enn romøren. han var tankeløs og er glad i å hoppe men burde ha sagt nei.
"Gaustad og Nordby tar ansvaret" står det i vg.. men hva tar de ansvaret for? jo..«På vegne av rennleder Torgeir Nordby og meg selv Roar Gaustad (leder av Kollenhopp) ønsker vi å meddele at vi er fryktelig lei oss og opprørte over den behandlingen Bjørn Einar har fått etter testhoppingen i Holmenkollen» men i all verden? burde disse to nå ikke ta sin hatt og dra?

Anonym sa...

Dette dreier seg ikke så mye om Romøren egentlig. Å bli tilbudt å hoppe det treningshoppet før den offesielle åpningen kan man forutse ikke er vanskelig å si ja til. Det gjelder sikkert flere hoppidrettsutøvere. Men dette er et aldeles strålende eksempel på total uforstand og ikke bare grenser opp til, men er et resultat av direkte dumhet. Harde ord, men absolutt riktig formulert. Nordby og Gaustad må selvfølgelig i dette henseende regnes som ansvarlige personer for prøvehoppingen, og et så lysende eksempel på dårskap må selvfølelig utelukkende resultere i at de enten trekker seg fra sine stillinger - eller simpelthen utestenges, eller umiddelbart fjernes fra sine verv som rennleder og leder av Kollenhopp.

Anonym sa...

Å hoppe etter Romøren blir ikke det samme som å hoppe etter Wirkola.

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...