23. sep. 2009

Et problem bare for oss

Live blog fra klasserommet

Nok et eksempel på Exegese: Hva prøver forfatteren å si til sitt publikum?

Matt 12:40: For slik profeten Jona var i den store fiskens buk i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter.

For oss betyr det at Jesus skulle ligge i graven i minst 72 timer. Det er et problem siden han døde på fredag og stod opp på søndag (to netter og en dag). Mange mener derfor at han døde på onsdag. Mange web-sider på nettet vil forklare hvordan man kan få det til.

Men når man vet at Matteus ikke skrev for oss, men for jødene i det første århundret, blir spørsmålet heller hvordan de tenkte om tid. Og her viser det seg at de brukte noe som heter inlusiv tidregning, hvor deler blir regnet som hele. Hvis et barn ble født 31.12.2003 og døde 1.1.2005 ville det på gravsteinen vår stå at barnet ble 1 år. Men ikke i palestina i det første århundret. Der ville det stått tre år. For barnet hadde levd i 2003, 2004 og i 2005. Dette forklarer hvorfor Herodes i Matteusevangeliet ville drepe guttebarn i Betlehem 2 år eller yngre. Det var ikke så lenge siden årskiftet og han ville sikre seg.

Så når Jesus lå i graven deler av fredag, lørdag og søndag, var "tre dager og tre netter" en helt kurrant måte å si det på.

Et annet eksempel for de spesielt interesserte :
Dan 1,1 sier I det tredje året Jojakim var konge i Juda, kom Nebukadnesar, kongen i Babylonia, til Jerusalem og kringsatte byen.

Men Jer 25:1 sier: Dette er det ordet som kom til Jeremia om hele folket i Juda, i det fjerde året Jojakim, sønn av Josjia, var konge i Juda, og det første året Nebukadnesar var konge i Babylonia.

Så hvordan kunne Nebukadnesar være konge alt i Jojakims tredje år (Daniel) hvis Jojakims fjerde år varNebukadnesars første (Jeremia)?

Igjen er løsningen enkel. Jojakims trejde år var det samme som hans fjerde alt etter hvordan man tellte. Jødene (Jeremia) regnet og inkluderte hele tiltredelsesåret til Jojakim som det første året hans (selv om han bare hadde vært konge i noen måneder dette året). I Babylon (Daniel) tellte de hans første hele år, som det først. Så i følge Jeremia blir Nebukadnesar konge i Jojakims fjerde år, og ifølge Daniel i Jojakims tredje år.

---

Og derfor er det ikke lenger noe problem at Jesus ikke lå 72 timer i graven. Exegese har reddet oss fra forhastede konklusjoner.

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...