21. sep. 2009

Lover godt

Live blog fra klasserommet

Første forelsning er over, og Duda leverte han. Det viser seg at kurset vi tar nå er begynnerkurset til hele mastergraden jeg startet på for fire år siden. Kjekt å få med seg det og. I dag var introduksjonen som handlet om hvordan vi tenker teologisk. Her er et meget mangelfullt referat.

Tradisjonelt er det tre kilder til svar på de store spørsmålene i livet:
1. Fornuften
2. Erfaringen
Og dersom det er en skaper:
3. Åpenbaring (informasjon fra skaperen om meningen med skaperverket)

Å tenke teologisk:

1. "Bibliologi": Hvordan åpenbaringen kom til oss, hvordan den ble det den ble. Utvalg av skrifter, autoritet, tolkning. Dette blir avgjørende for videre tenkning rundt hva Bibelen sier om de følgende temaer som henger sammen som en kjede og som en fortelling.

2. Teologi (om Gud): Guds hensikt med Bibelen – å åpenbare seg selv - at vi skal kjenne Gud.
3. Antropologi (om mennesket): Skapt i Guds bilde til relasjoner med Gud og hverandre
4. Hamartologi (om synd): Hvordan relasjonene med Gud og hverandre ble ødelagt. (Apropo: Skapelsesfortelling nr. 1 (1 Mos 1,1-2,4) forteller hvordan vi ble skapt til å ha et forhold til Gud (ender med sabbat og Guds velsignelse). Skapelsesfortelling 2 (1 Mos 2,4 ff) forteller hvordan vi ble skapt til å ha fellesskap med andre mennesker. Neste kapittel forteller hvordan begge disse forholdene gikk i stykker).
5. Kristologi (om Jesus): Hvem Jesus var: Guds sønn. Både Gud og menneske.
6. Soteriologi (om frelsen): Hva Jesus kom for å gjøre: Åpenbare Far, ta bort synd og gjenopprette relasjonene med Gud og hverandre slik de var ment å være.
7. Ekklesiologi (om menigheten): Hva skjer når relasjonene heles, og et nytt fellesskap dannes. Hvordan menigheten var ment å se ut.
8. Eskatologi (om de siste ting): Om målet med det hele.

Det lovende her er at han landet på at hele hensikten med frelsen var å sende oss inn i et fellesskap med gjenopprettede relasjoner (menigheten). Sjekk ellers innlegget om hverandring litt lennger nede på siden for å se hvilken baggasje jeg kommer med...)

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...