21. nov. 2017

Rimelig pinlig

Jeg har blitt gjort oppmerksom på en rimelig pinlig greie i boken min. Jeg tenker jeg like gjerne kan komme ut og bekjenne i støv og aske med en gang.

På side 39 i boka mi står det:
"I det gamle Grekenland var rettferdigheten representert av kvin­nen Justitia. Hun er avbildet med bind for øynene, en vektskål i den ene hånden og et sverd i den andre. Hun er blind for hvem du er eller hvorfor du har handlet som du har gjort. Det eneste som teller, er om handlingene dine holder mål når de veies på vekten. Dersom de ikke gjør det, har hun ikke noe annet valg enn å straffe. I den greske tan­kegangen var rettferdighet 100 prosent prinsipp og 0 prosent relasjon.
Mange kristne tenker ganske ubevisst at Bibelen deler denne greske forståelsen av rettferdighet."

Her er dessverre alt galt. Grekerne hadde guddinnen Dike og hun hadde ikke bind for øynene. Romerne kalte henne Justitia, men heller ikke hun hadde bind for øynene. Det er først i moderne tid har justitia har fått bind for øynene. Heller ikke er det dekning for å si at i den greske tankegangen var rettferdiget 100 prosent prinsipp og 0 prosent relasjon. Jeg må ha vært i koma da jeg skrev dette eller ha fått en anfall av autorial psykose. 

I neste versjon vil dette avsnittet se omtrent sånn ut:

"Mange kristne tenker ganske ubevisst at denne rettferdigheten er som fru Justitia, hun som i moderne versjon er avbildet med vektskåler i den ene hånden, sverd i den andre og bind for øynene. Hun er blind for hvem du er eller hvorfor du har handlet som du har gjort. Det eneste som teller, er om handlingene dine holder mål når de veies på vekten. Dersom de ikke gjør det, har hun ikke noe annet valg enn å straffe."
           
Likeledes må avsnittet på side 73 omskrives fra:
"De tenker da på rettferdighet i gresk forstand – rettferdighet som et prinsipp. Som vi så oven­for, representerte grekerne dette prinsippet med kvinnen Justitia, som med bind for øynene, vektskål og sverd er blind og nådeløs."

Til:
"De tenker da på rettferdighet slik vi beskrev ovenfor – som Justitia, som med bind for øynene, vektskål og sverd er blind og nådeløs."

Heldigvis har denne flausen lite å si for argumentet ellers.

Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...