22. nov. 2017

Platonsk, hedensk kristendom?

Den verdenskjente evangelisten Franklin Graham, sønn av Billy Graham, er akkurat ferdig med sitt Oslobesøk. Folk er imidlertid ikke helt enige om hva de skal mene. Her er én av grunnene.

I sin siste bok om korset, The day the Revolution Began, beklager N.T. Wright seg over en trefoldig feil i mye populær evangelikal forkynnelse.

Han mener at vi har platonisert læren om de siste ting – vi snakker om sjeler som går til himmelen i stedet for den bibelske nyskapelsen eller fornyelsen av skaperverket. Derfor har vi også en moralistisk lære om mennesket og menneskets problem. Det handler om hvorvidt moralsk prestasjon kvalifiserer oss mer enn den bibelske tanken om menneskets kall og ansvar. Resultatet, sier han, er at vi har endt opp med en hedensk frelseslære, der Gud dreper Jesus for å tilfredsstille sin vrede.

«Dette er et ganske drastisk knippe med anklager. Noen vil utvilsomt beskylde meg for å karikere, men lang erfaring med hva folk i menigheter tror de har blitt undervist om antyder noe annet (Wright, N. T.. The Day the Revolution Began, s. 147). 

Forrige helg hadde Franklin Graham to taler i Oslo Spektrum som illustrerer nøyaktig hva Wright mener. Det følgende er utdrag fra søndagens preken:

Platonisert lære om de siste ting (sjeler skal til himmelen i stedet for nyskapelse)
Franklin: «Din sjel dør aldri. Din sjel vil leve så lenge som Gud lever. Og din sjel vil bo enten i himmelen eller helvete. En dag kommer de til å begrave deg. Det kan hende du ikke har lyst til å tenke på det, men disse kroppene våre kommer til å dø. Og da står vi for Gud i dommen. Det stemmer. Du har en sjel og når du trekker ditt siste åndedrag, forflytter du deg inn i evigheten. Og det er enten himmelen eller helvete.»

Moralistisk lære om mennesket og menneskets problem (moralske prestasjoner i stedet for menneskehetens kall og oppgave)
Franklin: “Synd er en hindring. Synd er ulydighet mot Guds lov og hans standard. Du vil si: Men Franklin verden er stor og det er mange ulike kulturer. Det er ulike standarder, og ting blir akseptert i dag som ikke ble det for bare 50 år siden. Guds standarder er de samme i går og i dag og i morgen. De vil være de samme om en million år. Gud forandrer ikke sine standarder.  Kulturer endrer seg, men det gjør ikke Gud. Han er den samme.

Å si en løgn er synd. Har du noen gang løyet? Sier du «eh, nei» så er du en løgner. Vi har alle løyet. Vi er alle skyldig. Franklin Graham er skyldig. Å stjele er synd. Hor. Ethvert seksuelt forhold utenfor ekteskapet er synd mot Gud. Når jeg sier ekteskapet (vifter med pekefingeren) mener jeg et ekteskap mellom en mann og en kvinne, ikke to kvinner (applaus), ikke to menn (mer applaus). Guds standard for ekteskapet er en mann og en kvinne. Og det er mange av dere her i kveld som er skyldige i seksuelle synder. Osv.

Hedensk forsoningslære (Gud trenger et offer før han kan tilgi)
Franklin: “Du ser, Gud ønsker å tilgi synd. Hvis du har holdt alle Guds bud utenom ett, så er du skyldig. Bibelen sier at vi alle har syndet og mangler Guds herlighet. Og syndens lønn er døden. Du ser det henger en dødsdom over menneskeheten. Men Gud elsket deg så høyt at han sendte sin sønn fra himmelen til jorden for å ta vår synd. Han ble et offer til Gud for våre synder. Han døde i vårt sted.»

Det var mange som var begeistret for denne forkynnelsen. Noen tok til og med imot Jesus. Mange ble nostalgiske fordi noen igjen forkynte det gode gamle evangeliet. Vektleggingen av tilgivelse må ha vært befriende og rensende for mange.

Men noen av oss tenker at dersom dette er evangeliet, trenger vi en ny reformasjon.

Uansett skulle Wright med dette være renvasket fra anklagene om å karikere.

(NB: Her er artikkelen på engelsk med original-sitater av både Wright og Graham)


Ingen kommentarer:

    GRETTEN GAMMEL GUBBE (51) anmelder seg selv! En fyr som kaller seg "Gretten Gammel Gubbe (51)" har de siste dagene vakt en...